Lábgomba kezelése és tünetei

Lábgomba kezelése – Hogyan lehet megelőzni

A lábgombáról nem szokás jókat csevegni, sőt inkább rejtegetjük miközben a lábfejünk ég, viszket, hámlik és berepedezik. A rossz híre ellenére a lábgomba sajnos az egyik leggyakoribb, fertőző bőrbetegség, így a lakosság negyede biztosan találkozott már vele élete során. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a lábgomba tüneteiről, lábgomba kezeléséről és arról, hogy milyen óvintézkedéseket tehetünk az elkerülése érdekében.

A lábgomba tehát egy rendkívül fertőző, közvetlen érintkezés útján könnyen terjedő betegség, amely általában a lábujjak között jelenik meg, majd átterjedhet a körmökre, a talpra és más testhajlatokra is.

A bőr és azon belül a láb gombás fertőzését fonalas, sarjadzó, vagy penészgombák okozzák, melyek a hám felső szarurétegét támadják elsősorban.

A lábgombák szeretik a sötét, nedves helyeket, mint például a cipőbe bújtatott lábat, amelyen fokozott mennyiségű verejtékmirigy található.

lábgomba kezelése
Lábgomba kezelése

Lábgomba tünetei

  • gyulladás, kipirosodás az ujjak között, vagy a láb egyéb részein
  • hámló és repedező bőr a lábujjak között, a talpon vagy a láb területén
  • száraz bőr a talpon, vagy a lábak oldalán
  • viszkető, szúró és égő érzés a láb különböző területein és a lábujjak között
  • viszkető hólyagok a lábon
  • pikkelyes hámlás az érintett területeken
  • körömre terjedt fertőzés esetén elszíneződött, vastag, töredező lábköröm
  • a körömágytól elváló lábköröm

Lábgomba kialakulása

A láb nedves közegben tartása – nedves zokni, cipő viselése – gyakori táptalaja a gombák elszaporodásának.

Emellett nyilvános helyeken, különösen nedves közegekben, mint uszodákban, szaunákban, strandokon, zuhanyzókban pillanatok alatt szert tehetünk gombás fertőzésre, ha mezítláb járkálunk.

Az immunrendszer gyengülése, bizonyos immunbetegségek, krónikus betegségek, anyagcsere betegségek (cukorbetegség) és hormonális változások is hajlamosítanak a gombás fertőzésekre.

Immunszuppresszáns kezelések is hasonlóképpen növelik a gombás fertőzések kockázatát.

Bizonyos szájon át szedett gyógyszerek: antibiotikumok és szteroid készítmények is okozhatják a gombák elszaporodását a bőrön.

Lábgomba kezelése

Forduljunk szakorvoshoz a gombás tünetekkel, hogy elkerüljük a felülfertőződés kockázatát is. Ez várandósok és idős betegek esetén fokozottan ajánlott!

A szakorvos elsősorban helyileg alkalmazható gombaellenes gyógyszereket, krémeket, ecsetelőket, spray-ket javasol.

Ha a lokálisan alkalmazható készítmények nem elegendőek, az orvos szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel.

A kezelés néhány hétig, akár egy hónapig is eltarthat, amennyiben pedig a körmöket is érinti a fertőzés hosszú hónapokra, akár egy évre is tehető a gyógyulás időtartama.

Lábgomba elleni krém

A gyógyszertárakban elérhetőek a gombaellenes krémek, oldatok, lakkok. Ezek külsőleg alkalmazhatóak és egy-két hét után általában látványos javulás érhető el velük a megfelelő készítmény használata mellett.

A lakkok fertőzött köröm esetén alkalmazhatóak.

Lábgomba spray

A gyógyszertárakban elérhetőek gombaellenes hatású spray-k is, amelyek a nehezebben hozzáférhető helyeken is lehetőséget adnak a kezelésre.

Bizonyos termékek gombaellenes és antibakteriális hatással is rendelkeznek és használatukkal megelőzhetőek a fertőzések is.

Lábgomba gyerekeknél

Gyerekeknél különösen gyakori a láb gombás fertőzése. Figyeljünk rá, hogy amíg a gyermek fertőzéssel küzd és a kezelés folyik ne menjen uszodába, strandra.

Fordítsunk figyelmet mindennap a láb szárazra törlésére, valamint arra, hogy ne használjunk közös törölközőt, ruhaneműt, ágyneműt.

A használt textíliákat, ruhákat mossuk magas hőfokon és viseljen a gyermek jól szellőző zoknit, cipőt.

Lábgomba kezelése házilag

A lábgombát érdemes orvos segítségével kezelni, annak érdekében, hogy végleg megszabaduljunk a problémától.

Az ecetes vagy a szódabikarbónás áztatás segíthet a láb fertőtlenítésben. Az ecet a zoknik, cipők, ruhák fertőtlenítő mosásában is jó szolgálatot tehet.

A teafaolajos, grapefruitmag cseppes és levendulaolajos fürdő, valamint áztatás is hatékony eszköz lehet a gomba elleni harcban.